Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 23:31 - Културата на политически дебат и дискусия в България (или по-скоро липсата на такава)
Автор: peterzashev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1910 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2012 00:12


25.06.2012

Тази статия е породена от размисли и впечатления от форумите във вестниците Капитал и Дневник. Сигурно някой по-иронично настроен читател би казал “ама ти какво изобщо правиш та ги четеш тези форуми”. Но все пак в тях пишат хора (сред тях и аз) с това, което поне едно време се наричаше “активна жизнена позиция”.

Това което ме натъжава и огорчава не е наличието на такава позиция, а злобата, грубостта и агресият с която се посреща всеки един имащ друга такава позиция или мнение.

Първото което се набива на очи е езика. Обръщения на ти към непознати са по-скоро норма. Премиер министъра е Бойко (също Боко) и т.н. Опоненти фамилиярно се обръщат един към друг с “мойто момче” или “айде да видиме..”. Също често срещани са епитети като “ненормалник” или заключения от типа “ти не си добре”. Това е елементарно безкултурие! Много истерични персонажи пишат някои думи с главни букви, може би считайки, че така могат по-убедително могат да изкажат това за което не им стигат думи. Другото, което прави впечатление е лепенето на етикети. “Комунета” или “конуноиди” е един ярък и типичен пример. Или “царедворците”. Такива епитети имат за цел да обидят и да покажат ярко и войнствено позицията на автора им.

За съжаление нивото на дебат и търпимост е показателен за менталитета ни  - 23 години след разпадането на еднопартийната (БЗНС не я броим) система повечето от нас продължават да страдат от болшевизъм. Всяко едно друго мнение или убеждение е грешно, вредно, глупаво и т.н. Който не е с нас е против нас. Смешното е, че често се вижда болшевизъм от хора за които е много важно да изтъкнат своя анти-комунизъм .

В условията на такава враждебност, нетърпимост и безкултурие, всъщност е много трудно д проведеш конструктивен (тук и аз съм изкушен да напиша конструктивен с главни букви) дебат. Дебат който а) е основан на факти, а не на емоции, б) е фокусиран върху определена тема и не деградира в личностни нападки, и в) търси решение и компромис защото как нещо не може стане знаем всички, а много по-интересно е да разберем как може да стане.

Тази култура и хигиена на дискусия и дебат отсъства във форумите, но също така видимо отсъства и в Народното събрание. Но надежда винаги има – може би по-култивираните и позитивни граждани не участват във форумите, а що се отнася до Нардното събрание, то скоро идват избори. Нови избори, нов късмет!




Гласувай:
0



1. анонимен - Не може без патос
26.06.2012 14:15
Всяко обществено изказване цели не само да предаде информация, но и да повлияе на хората, значи то ще има патос, било то политическа, съдебна, научнопопуляризаторска и каквато и да е реч. Въпросът е да не се стига до патология.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141516
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031