Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2013 20:59 - Големите проблеми с “дясното” в българския политически спектър
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1640 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.11.2013 10:12


28.09.2013

За всички ни става нарастващо голям проблем липсата на партия която да обедини около себе мислещите, можещите, амбициозните. За много от тях (да не кажа “нас”) един по-десен модел на управление е идейно и интелектуално по-привлекателен. Да си припомним, в класическия им вид дясните партии казват:

- твоята съдба и живот си е в твоите ръце
- държавата осигурява ред, правила и законност и гледа да се меси минимално в останалото
- в замяна ние плащаме минимални данъци и се радваме на живота си такъв какъвто си го направим

В България такова дясно няма! Исторически СДС дойде като избран от БКП противник. И дойде с абсурдното отрицание на всичко построено преди. Фактически с резките си и глупави изявления (предвидени от БКП) те се изплюха в лицето на мнозинството. Нищо не сте построили, а това което сте построили е ненужно. Вие сте убийци и тоталиристи! Но този примитивен антагонизъм всъщност отблъсна много потенциални избиратели. Те бяха шокирани от факта, че някой може с лека ръка да охарактеризира живота им и достиженията като безмислени и ненужни. Това не попречи на СДС да приватизира и продава “ненужните безмислици” построени от социализма. Защо, интересно, някой би се съгласил да дава пари за безсмилици!?

Т.е. една голяма грешка е липсата на премереност и разсъдливост в оценкaтa им за плюсовете и минусите на социализма в България!

Другата голяма грешка е постулата, че българския десен за да е истински, трябва да мрази БСП и Русия. За БСП можем да видим историческите причини, но такава люта омраза и липса на трезв ум е по-подходяща за запалянковците на футболен отбор. Тя стига до такива абсурди, че когато БСП предложи дясната идея за плоския данък, българските “десни” бяха против. Не за друго, а защото идеята идва от БСП!?1

Но все пак БСП е вътрешния враг обединител, та липсата на мяра е поне донякъде разбираема. Но какво да кажем за омразата срещу Русия.

Русия няма у нас политически интереси (липсата на разбираема и “по-деликатна” руска външна политика заслужава отделен анализ), но Русия има определени бизнес интереси –да изнасят атомни електроцентрали, да продават газ и т.н. Това са техни легитимни бизнес интереси и те както всяка друга държава (американците лобират например за шистов газ) лобират както могат. У нас този процес е допълнително овкусен от корупцията и продажноста на политическия ни елит ...от всички краски. Лукой купи Нефтохим от ръцете на СДС. Защо? Нали истинския десен мрази Русия?

За мен това биха си останали смешни характеристики на българския политически провинциализъм. Но за съжаление те изместват акцените на това какво всъщност значи да си десен.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 142072
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930