Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2012 23:44 - Въпрос на принципи
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1552 Коментари: 0 Гласове:
0



 Този блог е резултат на горчиви размисли следващи две статии на Росен Босев във вестник Капитал: “Ти на мене аз на тебе” и “Клонингите атакуват” (27.07.2012). Въпросът е за парламентарната квота в избирането на членовете на висшия съдебен съвет /ВСС/.

Казано накратко: всички парламентарно представени партии предпочитат да влязат в негласно споразумение по повод кои съдии да бъдат избрани във ВСС от така наречената “парламентарна квота”. И този избор, разбира се, не е на основата на техния професионализъм, а на това колко лоялни и приближени са избранниците до дадена партийна централа.

По този начин основните политически сили демонстрират, че:

- не искат ние да живеем в законово общество с независима, професионална и неподкупна съдебна власт
- въпреки официалните им лозунги за “европейски избор”, не им пука за критиките и препоръките на европейския съюз

Най-лошото в това събитие са участието на всички парламентарно представени партии в тръга и как средствата за масова информация някак отмимаха събитието. Медиите са ясни: те са в ръцете на нашите доморасли богаташи. По-голямата част на нашия бизнес елит не иска независима съдебна система. Тяхното богатство е изградено не благодарение на, а поради липсата на такава. Именно тази липса им дава възможност за допълнително забогатяване и безнаказаност. Така че статиите на Росен Босев ще си останат приятно изключение. Няма да има дързък журналист който да пита в упор партийните ръководители защо участват в такива позорни тържища или защо не проявят инициатива да сменят системата с нелепата “парламентарна квота”.

Още по-кошмарен е изводът който можем да направим за парламентарно представените партии. За РЗС, Атака и ДПС не говорим – при тях основната дума и център на ценностна им система е “келепир”. Не говорим и за “независимите” депутати – те си разписват фиша с благоволенито на ГЕРБ.

Поведението на останалите три политически сили които уж имат амбициите да имат идеен заряд също е жалка картинка. ГЕРБ поне са ясни – партия от неудачници за които, да се къпят в лъчите на лумпен-популярноста на простоватия си лидер, е единствения начин да успеят в този живот. Те дойдоха с обещание “да почистят системата”, а сега пулят и въртят очи (министърката на правосъдието го прави буквално) не можейки да обяснят защо не искат да изпълнят препоръките на евросъюза и да почистят бардака в съдебната система.

Но защо двата “гранда” с желание за власт – БСП и синята коалиция не само, че не вдигнаха шум за смяна на системата, а активно се вписаха в схемата за разпределение на местата. Нали търсят електорат?! За нас избирателите няма в момента по-важна тема от несъстоятелността на съдебната система. Когато тя не работи, ние играем игра без правила. И в този момент вместо да възползват от шанса си да покажат ново мислене и принципи, БСП и синята коалиция се включиха в тази нечистоплътна игра та сакън да не си изпуснат квотата въс ВСС.

За мен отговора е ясен: пълно отсъствие на принципи. Принципи за какво е добро и какво лошо. В живота има неща които не се правят, не защото така не може, а защото просто така не се прави по морални и етични причини

Примери:

Не правиш бизнес крадейки от държавата под най-различни форми и начини.
Не си караш скъпия мерцедес с немски номера за да не платиш данъци.
Не пишеш дъщеря си социално слаба за да си купи евтино парцел на морето
Не решаваш делото А по начин Б за може после Йоцо да назначи сина ти в митницата

Тази поредица може да бъде продължена...но в нашия случай: не участваш в партийно делене на места във ВСС защото така не се прави, а не защото така може или не може, т.е. защото имаш някакви принципи. 
Добър пример за човек и политик с принципи беше покойният Вацлав Хавел. Ние такъв нямаме!

И сега какво? Ако тези в парламента не могат, а ние не искаме? Чакаме пак нещо ново? Една новина е Меглена Кунева - за съжаление по вторични признаци поне, аз и там не виждам принципи и морал. Друга алтернатива е ДСБ, сега вече самостоятелни. Но защо и те изпускат момента, защо не кажат на висок глас: така не се прави!

Т.е. чакаме и търсим някой, който има принципи и ги взима насериозно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141915
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930