Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 22:20 - Трябва ли ни нова атомна електроцентрала?
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1329 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2012 08:56


19.03.2012

Тези мисли не са нови. Те са донякъде повторение на аргументите ми изложени във вестник Стандарт от 10.07.2010 (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-10&article=331873 )

Аз не съм експерт в областта на енергетиката и не знам дали аргументите “за” са повече от тези “против” строителството на нова атомна електроцентрала в Белене. Разумна държава като Германия се уплаши от случилото се във Фукушима и спря всичките си атомни електроцентрали. Друга разумна държава, Финландия, продължава строителството на нова атомна електроценрала. Струва си да се отбележи, че Финландия гласува за нова френско-немска технология на Арева. Строителството е съпътствано със скандали, разходите са по-високи в пъти и пусковия срок е забавен с няколко години. От гледна точка на инвеститорите проекта е кошмар и в момента вървят съдебни разправии.

Проблемът, който аз виждам с Белене е, че това не е еднозначно доказан проект. Аз не съм виждал анализ съставен от междуведомствена комисия (включваща различни /сред тях независими и чуждестранни/ експерти от различни ведомства и заинтересовани организации. Анализ на който можем да повярваме, че е обективен и представя националния интерес. Вие виждали ли сте такъв?

От една страна имаме бъдещо затваряне на енергийни мощности. От друга България има (за съжаление) много по-слаба индустрия и потребление . От една страна имаме намаляване на произведената електроенергия, но от друга имаме едно от най-неефективните потребления на електроенергия и, логично, възможност за повишаване на ефектовността на енергопотреблението.

Трябва ли не Белене или не? Аз не знам. Отговора трябва да дадат експертите, а политиците трябва да осигурят независим и професионален състав на тази комисия от експерти. 

В отсъствието на обективен анализ и данни дебата трябва ли ни или не, е на кръчмарско ниво – емоции, неподкрепени тези, манипулации и т.н. От гледна точка на лобистите една атомна електроцентрала е златна мина. Строителите ще строят, заварчиците ще заваряват, производителите на бетон ще пеят, банките ще финансират, транспортните фирми ще превозват и т.н. От гледна точка на руснаците също сме апетитна цел. Ние сме техният единствен шанс страна от Евросъюза да прояви интерес към тяхната нова технология (чиято надеждност, отчитайки технологическите провали на Роскосмос или Ростехнологии е под голям въпрос). Липсата на технологична надеждност руснаците компенсират с пари и влияние.

 

Така, на едната чаша на везните имаме сериозни играчи (български и руски) които искат да строят. На другата имаме българските данъкоплатци, които ще платят накрая сметката и които не разполагат с факти (а не реконтрадезинформации) дали ни трябва нова атомна електроцентрала. А това, според мен, е първичния въпрос, който още не е основателно отговорен.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141488
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031