Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2012 19:03 - За кого ще гласувам на следващите избори?
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 2558 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2012 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 14.02.2012

За мен поне е очевидно, че на следващите избори трябва да кажем довиждане на ГЕРБ! Но за кого да гласуваме? Сигурно и вие сте забелязали как в Интернет форумите на вестник Капитал или  Дневник всяка една дискусия често деградира във размяна на епитети като “комуняги”, “костовисти, “на царчето хората” и т.н. Това досадно защото в един момент хората престават да мислят пресметливо и хладнокръвно за бъдещето си (и това на страната), а минават в плоскостта “кого мразя най-много”. Омразата е силно и често искрено чувство, но не е добър съветник и обикновенно е предтеча на трагедии.

 Аз бих гласувал за партията която декларира като приоритети следното:

Реформа на съдебната власт

За мен не е достатъчно да видя декларативна политическа платформа от типа “България има нужда от модерна, некорумпирана правна система”. Това е ясно за всички. Иска ми се да видя 10 конкретни стъпки и техните срокове. Още повече, че тях ги има горе-долу написани в доклада на Европейския съюз.

Всяка една друга промяна би се загубила на фона на сегашното ни полубезправно общество и корумпирана и неработеща съдебна система!

По-малки и ефективни армия и полиция

Безумие е във времена когато нацията е в демографска криза, когато оглупяваме поради малки инвестиции в образование, когато трябва да търсим и да се борим за място в глобалната икономика, най-големите ни разходи да са за полиция и армия! Още повече, че далеч по-успешни страни имат далеч по-малки и ефективни и армия и полиция.

Индустриална политика

Както и цяла източна Европа, България е хваната в капана на неконкурентноспособност. Ние сме прекалено скъпи за да шием и произвеждаме ширпотреба и прекалено неуки за да впечатлим света с високотехнологична продукция. В същото време ни трябват работни места, особено в провинцията. България има нужда от

-          -   политика за целенасочено развитие на определени, перспективни индустрии

-          -    политика за регионално развитие

-          -    политика за насърчаване на износа

Реформа в образованието

Ние никога няма да бъдем конкурентноспособни ако не повдигнем нивото на образованието в България. Висшето образование и наука имат нужда от повече конкуренция и повече пари (повече на тази тема в блога ми от 09.01.2012). Средното ни образование също има нужда от повече пари в замяна на реформи и по-високи качествени показатели. По-добро образование би дало шансове за развитие на децата ни, на индустрията ни, на страната ни!

 
Разбира се, списъка може да се продължи – България има достатъчно проблеми. Но това са приоритетите!

За мен е от малко значение дали на власт са сини, червени, жълти или оранжеви. За мен е много по-важно да видя чии приоритети за развитието на страната съвпадат с моите.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 142732
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930