Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 20:20 - Коя партия в България е про-бизнес ?
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.01.2012 20:40


22.01.2012

Eдна от драмите на българският преход е, че повечето българи очакваха резултата му да е смес между същото ниво на социална защита като при социализма и пълните магазини и жизнен стандарт на западна европа. Много от нас за съжаление (според мен) имат в кръвта си все още социалистическата координатна система в която държавата е длъжна да ни уреди живота, работодателите не заслужават уважение, а в частния бизнес повечето са ненавистни чорбаджии изедници. Примери има достатъчно: текущата стачка на миньорите, предната стачка в БДЖ или патетично-драматичната реакция на профсъюзите по повод увеличението на пенсионната възраст.

Всъщност да си капиталист или по-удачния термин, предприемач, е трудно, отговорно и достойно занятие. В класическия си вид един предприемач е спестил пари (а не ги е харчил за нова кола или къща на морето), имал е идея и е решил да вложи парите си (собствени и заемни), времето си и уменията си в осъществяването и. Ежедневието на предприемача е борба: да търси клиенти и продажби, да се бори с конкурентите, да развива нови по-добри продукти, да има поглед към бъдещето, но да се справя с ежедневните си задачи и т.н.

Струва си да отбележим, че това е определението за градивен предприемач. За съжаление в България имаме много други: да не платиш на шивачките и да избягаш обратно в Гърция, да купиш за 5 лева станция на МО и да я направиш хотел, или да прибереш пари като консултанта Ахмед Доган. Това са само няколко примери за деградивен бизнес.

Градивния предприемач е този от който имаме нужда в България и този за който в България има най-много проблеми, повечето от тях известни:

-          прекалено много (ненужни) бюрократични спънки и следващите ги корупция. Според класацията на световната банка по лекота на правене на бизнес страната ни губи две места и от 57 се мести на 59 място

-          прекалено неадекватна подкрепа от държавата (добър пример е отсъствието на ясна политика и мерки за насърчаването на износа)

-          съдебна система, която не помага, а пречи

-          неквалифицирана работна сила (поради качеството на професионалното и висше образование)

Коя е партията в България, която защитава интересите на предприемачите и ги разпознава като градивна сила в обществото? ГЕРБ? Едва ли! ГЕРБ се поддаде нееднократно на натиска на профсъюзите, по места бизнес и държавни поръчки се раздават само на близки до партията фирми, а във всички световни класации (конкурентоспособност, образование, корупция) губим позиции. Да добавим липсата на някаква смислена стратегия за развитието на икономиката от управляващите и секналото желание на чуждите инвеститори да инвестират у нас. Това не е партията на бизнеса.

БСП също не е! С краен популизъм партията подкрепи профсъюзите по въпроса за пенсионната възраст. Техният икономически екип би изплашил всеки един здравимислещ предприемач. Както и при ГЕРБ не виждаме някакъв конкретен план или мерки как и какво трябва да бъде направено. Тяхното управление (спомените за което са все още свежи в главите ни) също показа как бизнес и държавни поръчки се раздават на партиен принцип.

СДС/ДСБ са всъщност партиите, които трябва да са най-загрижени за българския бизнес. Нали поне на думи са десни!? Техният най-голям шанс за оцеляване и развитие е да се прислушат в болките и проблемите на българските предприемачи разграничавайки между тези които имат градивен бизнес и паразитиращите (организирана престъпност, укриване на данъци, политически обосновани държавни поръчки). Дано не го пропуснат!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141497
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031