Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2011 16:34 - БСП има огромна нужда от проветряване
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.12.2011 10:08


Ако някой се вгледа по-отблизо в БСП би забелязал, че от всички политически партии в България тя най-много прилича на...политическа партия.

Въпреки многобройните перипетии във и извън управлението партията успя да запази монолитност и като идентичност и като присъствие на българската политическа сцена. Все пак истината се ражда в сравнението. Какво стана със СДС или БЗНС? Един групенфюрер се скарал с друг кой е по-групен и докато се озърнат целта им вече е максимум да докретат до заветните 4% за да могат да са в парламента. Над вратата на който виси уместен съвет „Съединението прави силата“.

За съжаление с това добрите новини за БСП като че ли се изчерпват. Техният електорат застарява и се намалява. Партията има нужда от нови идеи, лица и енергия, която да среща разбирането и одобрението на електората. Едно голямо проветряване би било изключително навременно, но има достатъчно желаещи то да не се случи.

Много е трудно да се опитваш да увеличиш електоралната си поддръжка докато из ръководните висини на партията все още често виждаме лицата на Румен Петков или Румен Овчаров. Последният ми е особено любим след като слушах едно интервю с него (по времето когато беше министър) на тема повишените цени на цветята на 8 март. Мнението му беше, че такова повишение е спекулативно и изисква засилен държавен контрол! Което показва нивото на възприятие на пазарната икономика. А г-н Овчаров беше министър на икономиката и заедно с двама немислимо слаби бивши министър и зам. министър на икономиката (Петър Димитров и Явор Куюмджиев) са членове на съвета по икономическа политика в БСП. В такъв случай е трудно е да се очакват някакви светли, нови идеи (поне що се отнася до икономиката на страната). Логично е също, че не ги виждаме и от парламентарната трибуна.

Като отговорна и конструктивна опозиция БСП би трябвало да подкрепи повишаването на пенсионната възраст. Не защото това е желанието на ГЕРБ, а защото това е единственото правилно решение за страната. Вместо това партията предпочете отново на хляба мекото и да цитираме г-н Станишев „опозицията подкрепя справедливите искания на стачкуващите, защото те са буквално провокирани от действията на правителството“. Да имаше поне БСП кабинет в сянка за да ни обяснят какво е неправилното и какво те биха направили по-различно или по-добре. Не! Кабинетът в сянка си остана по-скоро на етап „идея“ и не виждаме нито екип, нито нови идеи нито нови лица.

Ако БСП искат да управляват отново то трябва да убедят електората какво мислят да направят в следните области:

- борба с корупцията (което след спомените от тройната коалиция изисква титанични усилия и смяна на лидера на партията)

-         - реформа в образованието (както средно така и висше)

-          - здравна реформа

-          - отваряне на нови работни места посредством дългосрочна индустриална политика

-          - по-ефективна бюджетна политика

За съжаление за сега стратегията на БСП изглежда се свежда до „остави ги, те сами ще се съсипят“. С такова мислене, ограничен идеен размах и застаряващ електорат бъдещето на партията е под въпрос.



Тагове:   България,   БСП,   опозиция,   реформа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141489
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031