Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2011 14:53 - Чистоплътността на нашето правителство
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2011 19:59


27.11.2011

Борбата с корупцията бе един от най-силните предизборни аргументи на ГЕРБ. В тяхната предизборна програма е записано:

I.                     Ограничаване на корупцията в публичната сфера

II.                    Превенция и противодействие на корупцията по високите етажи на властта

III.                  Ограничаване и недопускане на корупционни практики в централната и местната администрация

IV.                  Граждански контрол и активизиране на сътрудничеството с гражданското общество

 Уморени от очевидната корупция и политическа безпомощност на тройната коалиция много български граждани повярваха, че идва една нова и чиста политическа формация за която интереса на страната идва преди интереса на собствените джобове. Две години само наивните или замесените лично в корупционни практики могат да остават поддръжници на това управление. Нека тази констатиция не бъде голословна, а подкрепена от два фрапантни примера. Положително можем да намерим много повече.

 Пример 1. на предишната си работа (изпълнителен директор на неправителствената организация (НПО) "Прозрачност без граници") новата министърка на правосъдието Диана Ковачева получава обществена поръчка за разработване на експортни стратегии за много сектори в промишлеността по възложена й от правителствена институция. Проверка на изданието «Биволъ» в регистъра за обществени поръчки (http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=453017&newver=2 ) показва, че през октомври заедно с още една НПО организацията е спечелила проект за близо половин милион лева. Партньор на "Прозрачност през граници" е "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" (цялата история на http://bivol.bg/transparencyeu.html ).

 Въпрос 1. Защо обществената поръчка е проведена по "бързата" процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление в официален вестник на Европейския съюз?

 Въпрос 2. Какви познания и умения в областта на международния бизнес имат организации с имена като "Прозрачност през граници" и "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление"?

 Въпрос 3. Възможно ли е в рамките на само 4 месеца да се изработят стратегии за експорта във всичките изброени области: "Произвoдство на машини, оборудване и домакински уреди", "Произвoдство на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти", "Произвoдство на канцеларска и електронно-изчислителна техника и продукти и услуги в областта на компютърните технологии", "Произвoдство на електрически машини и апарати", "Произвoдство на дървен материал и изделия от него, без мебели", "Произвoдство на дървесна маса, хартия, картон и изделия", "Производство на мебели" и "Издателска и полиграфическа дейност, възпроизвеждане", "Произвoдство на превозни средства, без автомобили", "Произвoдство на метални изделия, без машини и оборудване", "Произвoдство на радио-телевизионна и далекосъобщителна техника"?

 Въпрос 4...който ще задам директно на щаб квартирата на Transparency International: няма ли горчива ирония в това, че организацията предназначена да се бори с корупция печели поръчки по този меко казано странен начин?

 След този пример за спазване на закона и морал, нещо ме кара да се съмнявам в качествата на новата министърка и съдбата на съдебната реформа! Урок за млади предприемачи в България: в България не трябват ум, знания и упорит труд. Връзки с управляващите, липса на морал и капка късмет ...и за 4 месеца правите четвърт милион евро!

 Пример 2. Продажбата на Булгартабак

Кой купи Булгартабак така и не знаем? Купувача е BT Invest регистрирана в Кипър която може би имала, а може би нямала (официални документи и за едното и за другото никой не показа) била свързана с руската ВТБ банка. Значи в най-добрия случай (ако наистина ВТБ е замесена) става дума за прекупвач, а не за компания имаща реални интереси да управлява и развива компанията?! В най-лошия случай фирмата е продадена неизвестно на кого!

Подкрепата за сделката от ДПС също придава много екзотика! Според анализа на вестник Капитал (14.09.2011) ДПС бламира кандидат-купувачите в предишните две поредни процедури. В първия случай Deutsche bank беше декларирала, че дружеството й ще изкупува средно 47 хил. тона тютюн годишно. BAT пък обещаваха, че поемат над 25% от реколтата или минимум 7000 тона. Сега неизвестният купувач предлага 5000 тона, но това среща пълна подкрепа от партията на Доган!?!

Т.е. по сценарий на управляващите и с тяхното съгласие компанията отива в ръцета на офшорна компания с неясни цели и намерения. Без съмнение от Булгартабак ще ни радват още интересни новини.

 Дори само тези два примера показват, че ГЕРБ не е партията на чистите ръце. Не е дори партията на по-чистите ръце. В тези два примера не става дума за самозабравил се селски кмет който откраднал парите за боядисване на читалището. Става дума за „високите етажи на власта“. Радостната новина е, че природата обича равновесието. Рано или късно правдата излиза наяве и виновният (дори в системата на българското законодателство и дори от високите етажи на власта) ще си получи заслуженото!

 За да дойде този момент по –бързо на следващите избори трябва да не си седим в къщи, а да отидем и кажем не на поредното корумпирано управление на страната.



Тагове:   българия,   корупция,   ГЕРБ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 142041
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930