Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 15:57 - Има ли десни партии в България?
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 2630 Коментари: 0 Гласове:
1



23.11.2011
 

Силата на ГЕРБ е най-вече в слабостта на останалите политически сили (ако могат да бъдат наречени сили) в България.

Нека погледнем има ли десни партии в България? ГЕРБ също твърди, че е дясно-центристка партия, но с нищо не може да го докаже. Какво всъщност за десните партии? Обикновненн това са партии, които предпочитат по-малко правителство, по-малки данъци и повече индивидуална инициатива и отговорност базирани върху традиционни семейни стойности (често още християнски). Тези партии предпочитат колкото се може по-малка правителствена намеса. Те уважават труда на предприемача и капиталиста, които инвестират спестени или заемни средства за да създадат добавена стойност и работни места. Те считат, че всеки човек знае по-добре от правителството как и за какво да харчи средствата си. Една класическа дясна партия толерира известно класово неравенство стига то да дава възможност на всеки с труд, постоянство и малко късмет да стигне до върха.

Коя партия в България е дясна? Първата ни мисъл е СДС / ДСБ. Но когато тройната коалиция въведе плоския данък (една от най-десните политики въвеждани в България) те бяха против. Каква е всъщност идейната позиция на СДС / ДСБ? Против социалистите и край. Един друг вариант е да помислим Атака за дясна партия. Но това е също много пресилено. Атака е партия на шумно-интолерантните и такава е нейната аудитория. Като всички националистично – популистки партии тя предлага на аудиторията си лесни решения. Някой друг да ти е виновен е винаги по-лесно и популярно. Особено у нас!

Можете ли да си спомните някоя интересна и запомняща се иницатива идваща от СДС?ДСБ през последните години? Нещо с което не може да не се съгласите и Ви кара да си кажете „виж! това не е лоша идея!“ Според ,мен не! Дребно политиканстване и някакви микросметки и микробиди на лидери чието его надхвърля съдържанието им. Това е проблема на дясното политическо пространство в България - липса на атрактивни идеи и липса на атрактивни лидери!

Всъщност Тоно Блеър беше политика, който омеси ляво и дясно и ги разбърка така, че гледайки европейската политическа сцена понякога е трудно да разбереш кой кой е. В повечето места има прагматична политика основана на текущи и фундаментални национални интереси.

Тази смес от ляво и дясно само дава шанс за една модерна дясна партия в България защото като цяло повечето българи са ляво ориентирани. Като наследство от социализма, повечето от нас искат не сами, а държавата да ни почисти пред блока, осигури работни места или защити от нуждата да работим ефективно. Т. е. един десен проект в чист вид е невъзможен. Но малко повече свобода, инициатива, конкуренция и лична отговорност са неща които трябват на българското общество и търсят своя политически покровител.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 142071
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930