Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 12:36 - Мисли за кризата в Гърция от преди финалната и фаза
Автор: peterzashev Категория: Политика   
Прочетен: 1802 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.11.2011 22:02


Архив / 15.04.2010 / вестник Стандарт

Както всички знаем и следим с тревога, нашата южна съседка не преживява най-добрите си времена. Различни икономически експерти подлагат на дисекция гръцките проблеми и предлагат правилните решения. Да обобщим и опростим техните оценки: поредица от години гръцкото правителство харчи повече, отколкото може да си позволи. Това се допълва от хронично ниско ниво на събираемост на данъците. Виждайки разтварящата се ножица между приходи и разходи, северноевропеецът би възкликнал: "Така няма начин да стане!" На което гъркът отговоря: "Няма начин да няма начин", и година след година покрива бюджетните липси със смесица от външни кредити, европомощи и креативно счетоводство. Краят на историята наблюдаваме на живо!
За един икономист решението е очевидно и лесно - разходите се свиват, приходите се увеличават и разликата се затваря. Това, което икономистите обаче често забравят, е, че не всичко, което е икономически рационално и логично, е политически продаваемо!
Гърция, както и България, има много раздут и много неефективен публичен сектор. И в двете държави полиция, отбрана, здравеопазване, образование, държавна администрация (и не само) са едновременно и скъпи, и неефективни. И изискват реформи. В резултат на щат биха останали по-добрите служители, които ще вършат повече работа и биха стрували на държавата същите или дори по-малко пари.
Но реформи означават съкращения и промени! И тогава изведнъж се оказва, че желаещи за промяна няма. Профсъюзите (това им е мисията) ще са против, браншовите организации ще пушат по градинките, ще вдигат шум пред министерския съвет, ще дават интервюта с апокалиптични прогнози за бъдещето на сектора и т.н. и т.н. И се получава омагьосаният кръг на гръцкия сценарий. Едните си пазят рейтинга и властта. Другите правото да са хем неефективни, хем платени. И двете страни търсят, както е приказката, на хляба мекото. От едната страна, реформи, дето не болят, но и не реформират, а от другата - труд, дето уж го има, но той не добавя, а отнема стойност. И докато има възможен трети път, дори пагубен като избрания от Гърция през последните години, двете страни ще изберат него.
Най-важният урок, който можем да извлечем от примера на Гърция, не е какво им се случи, а защо? Поради нежеланието на управляващите и страха на управляваните от болезнени, но необходими реформи. Много различни признаци показват, че и ние сме в подобна ситуация и някой трябва да има смелостта да каже не за да се прекъсне омагьосаният кръг. За това има две необходими съставки. Едната е политическа воля на управляващите да водят, а не да следват. Маргарет Тачер много удачно казва, че "Ако целта ви е просто да сте харесвани, то ще сте готови за всякакви компромиси по всяко време, и накрая няма да постигнете нищо". Другата е умението на политиците на разбираем език да информират и убеждават обществото, че предлаганите реформи са нужни, обмислени и честни.


Тагове:   криза,   урок,   реформа,   Гърция,


Гласувай:
1



1. raders - Решението е пределно просто. По...
20.11.2011 12:58
Решението е пределно просто. Поради лошо законодателство, държавната и общинска администрации са прекалено раздути, за да обслужват някого, а всъщност обслужват себе си /закон на Паркинсън/. Всички сектори са изградени на принципа "Учи, мама, за да не работиш", което означава пилеене на пари. За да има ефект, са необходими тотални съкращения на чиновници, което няма как да стане и в статията е обяснено защо. Да не говорим за социалните програми, обслужващи предимно огромната армия паразитиращи етноси. Тоест, батакът е пълен и вървим уверено по пътя на Гърция. Единствено, което ни различава е, че няма как да стигнем нейния стандарт - тоест, ще си останем на дъното в ролята на просяци.
цитирай
2. peterzashev - Да съхраним доза оптимизъм!
11.02.2012 15:32
Здравейте raders!
съгласен съм, че и в България дал бог непродуктивна класа (да използваме термин от история на икономиката). Моите "любимци" са армията и полицията, поне със сегашните им брой и цена.
Но от друга страна нашето предимство е, че имаме много по-осезателно разбиране на факта, че сме бедни. Докато гърците тепърва ще трябва да се гледат в огледалото и самоанализират.
Това, което ни трябва в България е да разберем, че пътя към богатството ни минава през организацията на по-ефективна държавна система (политиците) и повече труд (ние).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141528
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031