Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2012 22:23 - Идват избори: най- глупавото, което можете да направите е да не гласувате!
Автор: peterzashev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2456 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.11.2012 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
09.11.2012

На последните парламентарни избори не упражниха правото си на глас 40% (39,8% да бъдем точни) от гласоподавателите. Резултата е, че ни управлява ГЕРБ – сборище (партия е силна дума за това формирование) на амбициозни, но безкрайно посредствени хора движещи се в килватера на евтината популярност на лидера си. Колко е значителна тази популярност? През 2009 година 39,72% от гласувалите 60,2%. Или наблюдавания в момента национален резил дойде на раменете на 23,91 от всички гласове. В никакъв случай не искам да омаловажа достижението на Бойко Борисов – 1 от 4 не е зле. Но всъщност, оказва се, най-голямата “партия” в България е партията не негласувалите.

Може би за тях това е правилната стратегия, но...най-губещите от нея са самите негласували! Тяхната пасивност или циничност са нашето (и тяхното) общо страдание. Моят опит с хора които не гласуват ги разделя на три категории:

- “всичките са маскари” - разочарованите от партии и политици и невярващи на никого

-        - “моят глас е капка в морето” – намиращи, че нещата се предрешени и гласът им нищо не би променил

- интелектуалци – хора които не гледат телевизор (той е за масите), имат добра професия и доход и презират политиците и политиката

Според мен, и трите групи са в заблуждение и тяхната гражданска неактивност е общ проблем за всички ни. В крайна сметка при сегашното ни държавно устройство на парламентарна република нашата държава, правителство, управление, организация, ефективност и т.н. са в ръцете на тези, които са спечелили последните парламентарни избори. Те са тези, които се грижат за събиране и преразпределение на държавните средства, осигуряват качеството на държавните услуги (полиция, съдебна власт, здравеопазване, образование, пенсионна система), задават посоката и приоритетите на развитие на държавата. Това са прекалено сериозни теми, които засягат живота на всички ни за да ги оставим в ръцете на дилетанти!

Ако съвсем никой не Ви харесва, имате два избора: а) да претеглите и гласувате за по-малкото зло или б) да основете собствена партия която проповядва всичко онова в което вярвате. Ако не гласувате обаче, изборът е на страната на по-активните (не винаги синоним на по-разумните). Ако не гласувате (и не сте основали собствена партия или гражданско движение), нямате морално право да се оплаквате от това кой и как Ви управлява. Вие сте имали правото на глас, но не сте го упражнили.

“Всичките са маскари!”, но едни са по-предсказуеми и градивни маскари от другите. Гласът Ви може да не промени кардинално крайния резултат (спорен въпрос), но ще отрази много по-точно настроенията и желанията на всички българи. Вие сте “над тези неща” защото сте интелектуалец с добри доходи, но дори Вие имате нужда от държавните услуги (полиция, съд, образование), а значи не Ви е все едно кой е зает с тяхното изпълнение и усъвършенстване.

Гласът Ви струва много! Негласувайки, Вие не само си стреляте в крака, но и стреляте във всички нас, които искаме успешна и благоденстваща България.



Гласувай:
4



1. kordon - от kordon до peterzashev
06.08.2013 14:43
Здравейте!
Въпреки че не споделям изцяло мнението Ви за ГЕРБ (но все пак допускам, че мога и да греша), съм напълно съгласен с Вашето становище относно отношението на една значителна част от българското общество към изборния процес - а именно негласуването. Това всъщност не е позиция, а липса на такава, това е отказ от упражняване на собствените права (и задължения), това е абдикация. Бих го оприличил дори и на предателство спрямо другите членове на колектива, които разчитат на активното съдействие на всички останали индивиди. Отказът от гласуване всъщност е симптом за сериозна дезориентация, за липса на обществена ангажираност, за отсъствие на интерес спрямо социалните проблеми, за инертност.
В този смисъл изцяло споделям Вашата теза: "Негласувайки, Вие не само си стреляте в крака, но и стреляте във всички нас, които искаме успешна и благоденстваща България".
Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141510
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031