Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 22:10 - По-добра България не зависи от тях, а от нас!
Автор: peterzashev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1607 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2012 12:09


 04.05.2012

Съгласете се, че дали живеем добре или зле е по-скоро в нашите ръце, отколкото в ръцете на Борисов, Станишев, царя, Доган и т.н. Вярно е, че живеем в действителност за която много вина имат политиците. Но в голяма степен ние самите определяме битието си, а и избираме политиците. За съжаление в много от нас живее изключително социлистическия менталитет да чакаме да ни дадат и да обвиняваме с пяна на уста управляващите за всичко. Ето някои примери за неща които а) можем да направим сами, б) нямат нищо общо с политиците и в) биха имали значителен ефект за собственото ни благосъстояние.

Да си изчистим около блока

Впечатленията са ми предимно от София и Пловдив, но не мисля че в много други градове е по-различно. Трудно е да живееш приятно ако около собствения ти блок има буренясали тревни пространства, ръждясали останки от детски катерушки и много, много боклук. Но вместо да си почистим в нас се събужда социалистическия синдром: “Длъжни са ни! Това е задължение на общината. А и Георгиев от втория етаж никога не чисти!” Но ние живеем един живот и не е лошо да го преживеем в чистота. Не за да отмъстим на общината или на Бойко Борисов,  а за да ни е приятно. Пък като е приятно, току виж и Георгиев слезе следващия път.

Да спазваме правилата за движение по пътищата

Всяко лято като тръгна към морето с кола, съм дълбоко впечатлен от поведението на много български шофьори, които задминават на забранено и карат с превишена скорост. Тези хора са доста (според мен около 10-15%), очевидно нямат голямо желание да живеят, и (което е много по-лошо) не виждат нищо лошо в това да вземат и живота на други. Забележително е също, че съдейки по коли и вторични белези, тези индивиди са от най-различни социални групи. Те са нечии деца, съпрузи, бащи. И поведението им не е свързано с политика или материално състояние – по скоро с отсъствието на елементарна, обща култура. И това ни довежда до следващата точка.

Да си възпитаваме по-добре децата

Че сме заети правейки пари, търсейки работа или пиейки кафе с приятели, не може да бъде оправдание да нямаме време за възпитание на децата си. Не става дума да ги учим как да използват щипки за раци. По-фундаментални въпроси: добро и зло, бъди добър, бъди вежлив и спазвай общите правила. То в общи линий това е и най-важното и в никакъв случай не може да бъде заменено с 8000 лева та Митко да следва във врачанския филиал на пловдивското представителство на бургаския свободен университет.

Да сме по-дружелюбни едни към друг

Озлоблението се вижда с невъоръжено око! Вярно е, има много причини ча него. Бедност, несигурност, корупция и т.н. Но ако отидем в Тайланд ...и там има много бедност, несигурност и корупция. И въпреки това хората са доброжелателни и много сърдечни. Нашите човещина и дружелюбност не са производни на пари или политици. Те си зависят от нас. Малко повече толерантност, усмивка и ведрина...и току виж на всички ни стане малко по-светло и уютно.


Бих добавил и да гласуваме и да си плащаме данъците, но дори изброените по-горе со достатъчни за да направят живота на всички ни по-добър. И като бонус: без значение кой търговец на мечти ще е следващата падаща звезда на българският, политически небосклон.





Гласувай:
1



1. kordon - от kordon до peterzashev
06.08.2013 15:05
Поздравявам Ви за тази статия!
Наистина е необходимо да се вгледаме в самите себе си, да открием собствените си грешки, да изчистим около нас и в самите нас, да осъзнаем своите отговорности и задължения към обществото, държавата (която всъщност сме ние) и наследниците ни. Но щом търсим вината за нерадостното си икономическо и културно състояние в политиците, партиите, политическата система, Конституцията, циганите и в кого ли още не, значи не сме достигнали до разбирането, че съдбата ни като народ зависи от нас. Следователно не сме дорасли да бъдем ковачи на съдбините си, а сме обречени да водим жалко съществувание, оплаквайки се вечно от своите несгоди, които в действителност са плод на историческата ни незрялост и политическа некомпетентност.
Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peterzashev
Категория: Политика
Прочетен: 141863
Постинги: 30
Коментари: 160
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930